Tento recept jsem měla vždy strašně ráda-bylo to snad mé nejoblíbenější sezoní jídlo od babičky 🙂
Poměr surovin-to je těžší,dělám to od oka,vše záleží na množství kedlubny.
Kedlubny -mladé i s pěknou zelenou natí
Smetana
Mlíko
Hladká mouka
sůl
pepř
cukr
máslo
Kedlubny okrájíme a nakrájíme na menší kostičky.Máme li i zelené listy,nakrájíme je taky-dáme do osolené vody a povaříme cca 15min do měkka.Přecedíme-vodu však ponecháme.Rozředíme s ní jíšku,nebo použijeme na polévku zeleninovou,jako základ je super..
Uděláme si světlou jíšku (máslo,mouka) rozředíme mlékem,smetanou,vodou z kedlubny (prostě tím co máme ale smetana je důležitá na chuť 🙂 )a přidáme povařené kostky kedlubny.Provaříme-má vzniknout hustější omáčka,dochucujeme solí,trochou pepře a cukrem.
Dá se to dělat i se zakysané smetany,ale takhle to babi nikdy nevařila,jsem zvyklá na nasládlejší chuť..
A co k tomu? Bambory jsou nejlepší,tím se dá vystačit,jinak se u nás taky dávalo hovězí,nebo jen párek,popř i vařené vejce.
Tak snad recept zachutná 😉