Kančí pečená kýta na víně s brusinkovým přelivem

Polosladké červené víno
nové koření
pepř v celku
bobkový list
jalovec
sůl,pepř
cibule
kořenová zelenina (mrkev,petržel)
brusinky sušené
brusinkový kompot/jam
máslo
kus kýty z kance vykoštěné
Příloha:
brambory
anglická slanina
jarní cibulka
cibule
sádlo
Smícháme víno a koření. (já to pro větší efekt rozdělím na půl,jednu polovinu s kořením svařím)Až to vychladne,naložíme do nálevu maso.Přisypeme trochu brusinek a nakrájenou kořenovou zeleninu.Maso překládáme,jak si vzpomeneme.Marinujeme den -až 3 dny,dle stáří masa.(starší kus je fajn průtáhnout anglickou)
Nálev slijeme do nádoby-něco přilejeme k masu hned,něco necháme na podlévání.Maso dosolíme a dopepříme ,dáme do pekáče na rozehřáté máslo.Přisypeme pár hrsti nakrájené kořenové zeleniny,hrstku brusinek,překrojenou cibuli,přikryjeme a pečeme.(čas nepovím,záleží na velikosti,stáří masa..) Až uplyne půl doby odhadované na pečení,maso odkryjeme a dopékáme.Podléváme nálevem.
Po upečení sos přecedíme a slijeme zvášť na pávev.Provaříme,zredukujeme,přidáme brusinkový kompot + pár sušených,překrojených .Dochutíme dle sebe,můžeme dohustit jíškou a tak..
Brusinkový sos k plátkům masa výborně ladí…
Příloha je jednoduchá,uvaříme brambory,na půlce nakrájné cibule osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu,na zbylé půlce zlehka smahnem jarní cibulku,přidáme k bramborům a prošťoucháme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *